اشتراک گذاری:

تصویری از یک درکتر که تست پاپ اسمیر را در شیشه آزمایشگاهی قرار میدهد

Pap smear

آزمایش پاپ اسمیر (pap smear)

 

رنج نرمال آزمایش پاپ اسمیر (pap smear)

عدم وجود سلول های غیر طبیعی یا آتیپیک

 

کاربرد آزمایش پاپ اسمیر (pap smear)

غربالگری سرطان واژن , سرویکس و رحم بر اساس پاپ اسمیر انجام می شود. این روش به طور روتین در مورد زنان بالای 21 سال یا جوان تر که از نظر جنسی فعال می باشند , انجام می پذیرد.

 

شرح آزمایش آزمایش پاپ اسمیر (pap smear)

پاپ اسمیر به منظور تشخیص سلول های نئوبلاستیک در ترشحات سرویکس و واژن انجام می شود. اساس این آزمون آن است که سلول های طبیعی و غیر طبیعی سرویکس و اندومتر به درون ترشحات سرویکس و واژن می ریزند. با بررسی میکروسکوپی این ترشحات می توان تغییرات اولیه نشانگر عفونت , حالا قبل بدخیمی , یا وجود بدخیمی را تشخیص داد. دقت پاپ اسمیر برای تشخیص کارسینوم سرویکس 95% می باشد , در حالی که دقت آن جهت تشخیص کارسینوم اندومتر در حدود 40 % است.

هم اکنون روش متداول  تر جمع آوری نمونه برای تهیه پاپ اسمیر, روش سیتولوژیکی سرویکس در مایع معروف به تین پرپ می باشد. در این شیوه بر خلاف روش معمول پاپ اسمیر نمونه ی گرفته شده از سرویکس را به جای کشیدن روی لام , وارد محلول نگهدارنده یی می نمایند. سپس مواد زاید و سلول های خونی با سانتریفوژ جدا شده و تنها سلول های سرویکس بر جای می مانند. پس از آن لایه ی نازکی از رسوب روی لام گسترانیده و بررسی می کنند. این نمونه را می توان به دو قسمت تقسیم کرد. یک قسمت آن برای بررسی سیتوپاتولوژی  استفاده می شود. در صورت تشخیص "اختلالی سلولی با اهمیت نا معلوم" می توان از سلول های قسمت دوم نمونه برای انجام دیگر آزمون های تشخیصی استفاده نمود. برای مثال اگر تغییرات سلولی مشاهده گردید که احتمال می رود مربوط به HPV باشد , از قسمت دوم نمونه می توان برای انجام آزمایش "PCR بهنگام" از نظر HPV DNA استفاده کرد. HPV را عامل بیش از 95% سرطان های سرویکس می دانند.

درصد نمونه های قابل قبول برای آزمایش پاپ به روش تین پرپ مقایسه با CPT , بسیار بیشتر است. درصد موارد گزارش "ضایعه داخل اپیتلیال سنگفرشی با گرید پایین" و "ضایعه ی داخل اپیتلیال سنگفرشی با گرید بالا در نتایج پاپ با استفاده از تین پرپ در مقایسه با CPT تا حد چشمگیری بیشتر است. "ارزش پیش بینی" آزمایش تین پرپ مثبت ( 93/9 % ) در مقایسه با نتایج بافت شناسی , مشابه با آزمایش CPT مثبت ( 87/8 % ) می باشد.

استفاده از روش های اتوماتیک قرائت پاپ اسمیر رو به افزایش است , زیرا تعداد نمونه های غربالگری پاپ اسمیر آن قدر زیاد شده که سیتوپاتولوژیست نمی تواند برای تفسیر دقیق لام ها وقت کافی صرف کند. روش های اتوماتیک به ویژه روی نمونه های تین پرپ دقیق اند. مثلا سیستم تصویر برداری تین پرپ  می تواند تصویر برداری اتوماتیک را با غربالگری سیستوتکنولوژیست ادغام کند تا میدان های دیدی را شناسایی نماید که حاوی اختلالات سلولی مربوطه است.

چنانچه سیتوتکنولوژیست اختلالات قابل ملاحظه یی مشاهده نمود , لام به طور مستقیم زیر میکروسکوپ بررسی می گردد. تین پرپ جایگزین پاپ شده است زیرا به کار گیری تین پرپ , سلول های موجود بر لام شیشه یی استاندارد می شوند بدین ترتیب تین پرپ که : پراکندگی سلول ها بر سطح لام یکنواخت می گردد / موکوس , خون و سلول های التهابی کاهش می یابند / قیکساسیون لام موثر و یکنواخت می گردد / تعداد موارد گزارش پاتولوژی بدخیم سرویکس افزایش می یابد و کمتر اتفاق می افتد که نمونه را برای تفسیر , نامناسب بدانند. روش اندک مناسب و ارزانتری به نام پاپ اسپین وجود دارد که در آن از برس خاصی واقع در یک ابزار جمع آوری استفاده می شود و سپس نمونه را جهت تغلیظ سلول ها سانتیریفوژ می کنند و سلول های تغلیظ شده را زیر میکروسکوپ بررسی می نمایند.

 

حتما بخوانید : سرطانه دهانه رحم

 

عوامل تداخل کننده آزمایش پاپ اسمیر (pap smear)

  • تاخیر در ثابت کردن نمونه باعث خشک شدن سلول ها شده و اثر رنگ آمیزی را کاهش می دهد و تفسیر سیتولوژی را دشوار می سازد.

  • استفاده از ژل لغزنده در اسپوکولوم می تواند سبب تغییراتی در نمونه گردد.

  • دوش واژینال و استحمام در وان ممکن است سلول های کنده شده را از محل بشوید و در نتایج آزمایش تداخل ایجاد کند.

  • جریان خون قاعدگی ممکن است نتایج را تغییر دهد. بهترین زمان انجام پاپ اسمیر 2 هفته پس از شروع آخرین قاعدگی است.

  • عفونت ها ممکن است با سیتولوژی هورمونی تداخل نمایند.

  • داروهایی مثل  دیژیتالیس و تتراسیکلین ممکن است با تاثیر روی اپی تلیوم سنگفرشی موجب تغییر نتایج آزمون شوند.

 

 

حتما بخوانید : معرفی و کاربرد آزمایش Thinprep چیست؟

 

روش کار و مراقبت از بیمار

ناشتایی : ندارد

بیمار مثانه اش را باید قبل از آزمایش خالی کند

بیمار از دوش گرفتن به مدت 24 ساعت پیش از پاپ اسمیر خودداری نماید.

 

نتایج آزمایش و اهمیت بالینی پاپ اسمیر (pap smear)

  • سرطان : تشخیص بدخیمی , فقط با بیوپسی تومور امکان پذیر است. کلیه پاپ اسمیرهای مشکوک را باید به طور جامع تری توسط کلپوسکوپی , بیوپسی مخروطی و / یا دیلاتاسیون و کورتاژ بررسی نمود.

  • بیماری های قابل انتقال از طریق جنسی

  • عفونت قارچی

  • عفونت انگلی

  • عفونت هرپس : اغلب این بیماری های عفونی , ایجاد تغییرات سلولی در پاپ اسمیر می نمایند. با این حال , جهت تشخیص باید کشت ارگانیسم ها انجام پذیرد.

  • ناباروری : فقدان تاثیرات استروژنی در پاپ اسمیر واژن ممکن است نشان دهنده ی نارسایی تخمدانی در زنی در سن معمول قاعدگی باشد.

 

سایر آزمایش های مربوط

بیوپسی سرویکس

کلپوسکوپی

 

 با ما در مسیر سلامتی گام بردارید 

© 2017 تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به آزمایشگاه گروه رهسا می باشد. | طراحی و اجرا توسط شرکت پیوند طب و نرم افزار